Bericht uit de ruimte – Nummer 75

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt gemiddeld elke drie weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

Het International Space Station wordt sinds 17 april bewoond door de Expeditie-11, bestaande uit de Rus Sergey Krikalyov en de Amerikaan John Phillips. Het ruimteschip Soyuz TMA-6 is aan de Pirs module gekoppeld en de Progress M-52 aan de achterzijde van de Zvezda module.

Op 26 mei was de space shuttle Discovery al teruggebracht naar het Vehicle Assembly Building. Daar werd de shuttle op 3 juni losgemaakt van haar orginele externe tank en opduwraketten, waarna de Discovery op 9 juni aan de nieuwe combinatie van tank en opduwraketten werd bevestigd. Deze nieuwe tank, oorspronkelijk bedoeld voor shuttlemissie STS-121, beschikt over een extra verwarmingselement waardoor de kans op ijsvorming verminderd wordt. Op 15 juni werd de Discovery weer naar het lanceerplatform 39B gebracht door een van de crawler-transporteurs. De lancering van de Discovery voor missie STS-114, de eerste sinds het ongeluk met de Columbia, staat voorlopig gepland voor woensdag 13 juli om 19:51 uur.

Kunstmanen en satellieten

De Foton M-2 is op 31 mei gelanceerd. Deze satellieten zijn een gemodificeerde versie van de Vostok en Zenit capsules en hebben een bolvormige capsule welke na de vlucht naar de aarde terugkeert. In de capsule zitten Russische en Europese experimenten. Dit is de eerste vlucht van een Foton vanaf de basis Baykonur (eerdere vluchten vertrokken vanaf Plesetsk). Op 16 juni zal Foton M-2 naar de aarde terugkeren.
De eerste Foton M lancering in oktober 2002 mislukte toen de draagraket enkele seconden na lancering terugviel op het platform en explodeerde waarbij brokstukken in de omgeving vielen, waarbij een dodelijk slachtoffer viel.

Het zonnestelsel in

Het Marswagentje Opportunity is weer aan de rol. Nadat de rover op 26 april in een zandduin was vast komen te zitten, slaagden vluchtleiders er begin juni in om het wagentje uit haar benarde positie te manoeuvreren. Op 4 juni stonden alle zes de wielen weer bovenop het zand.

Cassini bereikte op 8 juni haar kortste afstand tot Saturnus gedurende deze omloop om de planeet. Het periapsis werd om 10:37 uur bereikt op een afstand van 156.400 km van het middelpunt van de planeet. Tijdens deze vlucht dicht langs de planeet werden de manen Calypso en Pallene op ruime afstand gepasseerd.

Recente lanceringen

  • 2005 Mei 31 • 12:00 UT • Lanceerplaats: Baykonur • Draagraket: Soyuz-U
    • Foton M-2Massa: 6410 kg • Volgnr.: 2005-020A
      Russisch-Europese wetenschappelijke satelliet, bedoeld voor het uitvoeren van micro-zwaartekrachtsexperimenten. De kunstmaan komt in een initiële baan tussen 262 en 304 km met inclinatie 63 graden. Op 16 juni zal Foton M-2 naar de aarde terugkeren.