Bericht uit de ruimte – Nummer 72

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt gemiddeld elke drie weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salizhan Sharipov, die samen de Expeditie-10 bemanning vormen, verblijven sinds 16 oktober 2004 aan boord van het ruimtestation ISS. Het ruimteschip Soyuz TMA-5 is aan de Zarya module gekoppeld en de Progress M-52 zit vast aan de achterzijde van de Zvezda module.
Op maandag 28 februari maakten Chiao en Sharipov hun tweede ruimtewandeling gedurende hun verblijf in het ruimtestation. Hierbij gebruikten ze de Russische pakken en de luchtsluis Pirs. Het tweetal installeerde extra antennes en een GPS-ontvanger op de Zvezda module, welke vanaf 2006 tijdens het rendez-vous en de koppeling met het Europese vrachtschip ATV gebruikt zullen worden. Ook werd een kleine, 5 kg zware satelliet uitgezet tijdens de ruimtewandeling. Dat gebeurde door het kunstmaantje simpelweg een klein duwtje te geven zodat het zich van het station verwijderde. De ruimtewandeling duurde met 4,5 uur ongeveer een uur korter dan gepland.
Ongeveer vijf minuten nadat de ruimtewandelaars de luchtsluis weer waren binnengegaan, genereerde een van de nog twee functionerende gyroscopen ongewoon hoge trillingen. Technici op aarde zijn bezig het probleem te analyseren. Mocht de gyroscoop geheel uitvallen dan zou dat betekenen dat er nog maar een werkende gyroscoop over zal zijn en dat is te weinig om het station te kunnen oriënteren. Het ISS zal dan nog de Russische stuurraketten kunnen gebruiken om de stand te kunnen regelen.

De space shuttle Discovery is op 29 maart van haar hangar overgebracht naar het Vehicle Assembly Building, alwaar het op 30 en 31 maart tegen de grote brandstoftank en de twee opduwraketten gemonteerd werd. Op dinsdag 5 april zal de volledige shuttlecombinatie op haar mobiele platform naar lanceerplaats 39B gereden worden. De lancering van de Discovery voor missie STS-114 is momenteel voorzien voor 15 mei.

Het zonnestelsel in

NASA heeft bekend gemaakt dat het belangrijkste instrument aan boord van de komeetsonde Deep Impact, een telescoop waarmee op 4 juli 2005 de inslag van een projectiel op de komeet 9P/Tempel waargenomen moet worden, niet optimaal scherp gesteld kan worden. Vluchtleiders hebben dit probleem pas geïdentificeerd toen het instrument na de lancering werd getest. Hierdoor zullen de te maken beelden minder scherp zijn dan oorspronkelijk bedoeld was. Toch gaat NASA ervan uit dat de missie nog voldoende wetenschappelijke resultaten zal opleveren.

De Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini heeft op 31 maart voor de vierde maal de maan Titan gepasseerd. De kortste afstand bedroeg ditmaal 2400 km.

Recente lanceringen

  • 2005 Mrt 29 • 21:31 UT • Lanceerplaats: Baykonur • Draagraket: Proton-K
    • Express AM-02Massa: 2600 kg • Volgnr.: 2005-010A
      Russische communicatiesatelliet, uiteindelijk in geostationaire baan op 80 graden oosterlengte. De satelliet zal gebruikt worden door zowel Russische overheids- als commerciële gebruikers in Azië.