Bericht uit de ruimte – Nummer 71

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt gemiddeld elke drie weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salizhan Sharipov, die samen de Expeditie-10 bemanning vormen, verblijven sinds 16 oktober 2004 aan boord van het ruimtestation ISS. Het ruimteschip Soyuz TMA-5 is aan de Zarya module gekoppeld.
Op 2 maart om 20:10 uur koppelde de onbemande Progress M-52 aan de achterste koppelpoort van de Zvezda module. Naast de normale voorraden zoals brandstof, zuurstof, water, levensmiddelen, bracht de capsule onder andere ook een nieuwe warmtewisselaar naar het station. Hiermee werd de luchtsluis Quest gerepareerd zodat deze later dit jaar weer gebruikt kan worden voor ruimtewandelingen. Verder werden speciale camera’s en lenzen aangevoerd waarmee in mei het hitteschild van de naderende shuttle Discovery geïnspecteerd kan worden.
Een van de vier gyroscopen, die de standregeling van het station verzorgen, is op woensdag 16 maart uitgevallen. Wederom lag de oorzaak in eenzelfde stuk elektronica welke vorig jaar ook al defect raakte. Omdat er al in juni 2002 een gyroscoop defect was geraakt, beschikt het station momenteel dus maar over twee werkende gyroscopen. NASA meldde dat het falen geen invloed zal hebben op het verloop van het bezoek van de shuttle Discovery.

De oude Progress M-51 heeft op 9 maart haar omloopbaan verlaten en is vervolgens in de dampkring verbrand. Vluchtleiders hadden na de ontkoppeling van de Progress op 27 februari nog enkele technische experimenten met het toestel uitgevoerd alvorens het definitief af te danken.

Het zonnestelsel in

De in maart 2004 gelanceerde Europese komeetverkenner Rosetta passeerde op 4 maart voor de eerste maal de aarde. De dichtste nadering vond plaats om 22:09 uur op 1954 km boven de Grote Oceaan ten westen van Mexico. Als oefening werden tijdens de passage de instrumenten van Rosetta gebruikt om de aarde en de maan te observeren. Door diverse passages van de aarde en Mars kan Rosetta in 2014 de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bereiken.

Recente lanceringen

  • 2005 Mrt 11 • 21:42 UT • Lanceerplaats: Cape Canaveral • Draagraket: Atlas-5
    • Inmarsat 4-F1Massa: 5959 kg • Volgnr.: 2005-009A
      Amerikaanse commerciële communicatiesatelliet, uiteindelijk in geostationaire baan op 65 graden oosterlengte. De satelliet zal gebruikt worden voor het verzorgen van communicatie en multimediadiensten voor mobiele gebruikers.