Bericht uit de ruimte – Extra Editie (Nummer 40)

Tenminste 21 doden bij Braziliaans raketongeluk

Er zijn tenminste 21 doden en 20 gewonden te betreuren nadat op vrijdag 22 augustus een raket explodeerde tijdens voorbereidingen op het lanceerplatform op de basis Alcantara in Brazilië.

Het ongeluk gebeurde tijdens de laatste testen voor de lancering van de VLS raket, gepland voor maandag. Terwijl de technici rondom de raket, ontstak een van de vier motoren van de raket zichzelf om nog onbekende redenen. Door de resulterende ontploffing werden zowel de raket als de lanceertoren compleet vernield.

Dit zou de derde poging worden van Brazilië om zelfstandig een eigen kunstmaan te lanceren. Twee eerdere pogingen in 1997 en 1999 mislukten toen de raket kort na lancering vernietigd moest worden.

Dit is na ongelukken in Rusland en China het derde grote ruimtevaartongeluk in termen van dodelijke slachtoffers. In 1960 kwamen meer dan 100 Russische technici om het leven toen een raket op het lanceerplatform ontplofte, en in 1995 kwam een Chinese Lange Mars raket kort na de lancering in een dorp terecht. China heeft het aantal doden bij dat ongeluk nooit willen bevestigen, maar dat loopt waarschijnlijk in de enkele honderden.