Bericht uit de ruimte – Nummer 39

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt ongeveer om de twee weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in GMT (Greenwich Mean Time).

Mensen in de ruimte

Het International Space Station wordt bewoond door de Expeditie-7, bestaande uit de Rus Yuri Malenchenko en de Amerikaan Edward Lu.
Op 29 juli was het ISS precies 1000 dagen bewoond, sinds de Expeditie-1 op 2 november 2000 aan boord kwam. En op vrijdag 8 augustus was de Expeditie-7 precies 100 dagen in de ruimte. Aan beide gebeurtenissen werd aandacht besteed en de bemanning nam deel aan een persconferentie.

Het eindrapport van de Columbia Accident Investigation Board wordt verwacht voor eind augustus. NASA heeft medegedeeld dat men nu werkt aan een eerste shuttlevlucht voor begin volgende jaar. Op 11 maart 2004 zal de shuttle Atlantis gelanceerd kunnen worden voor STS-114. Gedurende deze vlucht zal het ISS eindelijk weer eens bevoorraad kunnen worden. Dit maakt een driekoppige bemanning aan boord van het ruimtestation weer mogelijk.

Kunstmanen en satellieten

Op 17 juli werd de derde Atlas-5 raket gelanceerd. Het was de eerste van de zogenaamde 500-series van de Atlas-5, die een grotere neuskegel heeft met een diameter van vijf meter. De nuttige lading was de communicatiesatelliet Rainbow-1, en deze werd keurig netjes in de geplande geostationaire overgangsbaan geplaatst. Rainbow-1 is gebouwd door Lockheed Martin in Sunnyvale, en is gebaseerd op hun A2100AX model. De kunstmaan had bij lancering een massa van 4328 kilogram. Rainbow-1 gebruikte haar ingebouwde motor om de geostationaire positie op 61,5 graden westerlengte te bereiken. De kunstmaan zal gebruikt worden voor Cablevision Systems Corporation in Bethpage, New York. Rainbow-1 zal direct TV-to-home gaan verzorgen voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Op 8 augustus werd een Zenit-3SL raket gelanceerd vanaf het drijvende platform Odyssee in de Grote Oceaan. Het voordeel is dat het platform direct op de evenaar gestationeerd kan worden, om zodoende de raket een ideaal startpunt te geven voor de reis naar de geostationaire baan (welke ook in het vlak van de evenaar ligt).
De nuttige lading was de communicatiesatelliet Echostar-9, welke Ku- en Ka-band transponders heeft voor Echostar, en C-band transponders voor Loral Skynet. De kunstmaan wordt dus door twee verschillende bedrijven geëxploiteerd. Echostar-9 heeft een massa van 4737 kilogram aan het begin van de missie. De kunstmaan werd in een geostationaire overgangsbaan geplaatst. De inclinatie bedroeg slechts 0,03 graden, zodat de baan bijna precies in het vlak van de evenaar valt. Volgens Jonathan McDowell is dit de laagste inclinatie waarin een satelliet bedoeld voor een geostationaire baan ooit is geplaatst, en zegt iets over de nauwkeurigheid waarmee de Zenit raketten hun landing vanaf het drijvende lanceerplatform kunnen afleveren. Echostar-9 zal op 121 graden westerlengte te komen te hangen.

Recente lanceringen

Datum Tijd Satelliet Draagraket Lanceerplaats Opmerkingen IntNat. Nr.
8 Jul 03:18 MER-B Opportunity Delta-2H Cape Canaveral Interplanetair 2003-032A
17 Jul 23:45 Rainbow-1 Atlas-V521 Cape Canaveral Communicatie 2003-033A
8 Aug 03:31 Echostar-9 Zenit-3SL Odyssee Communicatie 2003-034A