Bericht uit de ruimte – Nummer 1

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt ongeveer om de twee weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in GMT (Greenwich Mean Time).

Mensen in de ruimte

Het International Space Station (ISS) wordt momenteel bemand door de tweede expeditie, bestaande uit de Russische commandant Yuri Usachev en de Amerikanen Jim Voss en Susan Helms. Zij hebben in maart hun intrek genomen in het ruimtestation, en nu loopt hun verblijf op een eind. Later deze maand zullen ze worden afgelost door een nieuwe bemanning en per shuttle naar de aarde terugkeren.

De laatste maand hebben de ruimtebewoners besteed aan het activeren van de nieuwe luchtsluismodule Quest, die in juli door de shuttle Atlantis naar het ISS gebracht was, en het afronden van diverse wetenschappelijke experimenten. Ook werd het station op orde gebracht voor de nieuwe bewoners die op 11 augustus zullen arriveren in de shuttle Discovery tijdens de STS-105 missie.

Maandagavond begon de driedaagse countdown voor de lancering van de space shuttle Discovery. De lancering van de Discovery is gepland voor donderdag 9 augustus om 21:38 uur. Naast vier shuttle astronauten, zullen ook de drie leden van de derde expeditie naar het ISS mee naar de ruimte vliegen. De Expeditie-3 zal tot eind november aan boord van het ruimtestation blijven. In de logistieke module Leonardo zullen nieuwe voorraden en experimenten naar het ISS gebracht worden.

Kunstmanen en satellieten

Voor het eerst in bijna vijf jaar heeft Rusland weer een wetenschappelijke satelliet gelanceerd (de mislukte lancering van de Mars-96 in november 1996 was de laatste tot nu toe). De 2260 kilogram zware Koronas-F beschikt over vijftien instrumenten voor het verrichten van onderzoek aan onze Zon, en zal gebruikt worden door geleerden uit Rusland, Georgië, Slovakië, Polen, Duitsland, Groot Britannië en de Verenigde Staten. De satelliet is gebouwd door KB Yuzhnoe in Dnepropetrovsk, Oekraïne. De lancering met een Tsyklon-3 raket vond plaats vanaf de basis Plesetsk in Noord-Rusland op 31 juli om 8:00 uur. Bijna een uur later later kwam de Koronas-F in haar geplande operationele baan om de aarde tussen 486 en 529 kilometer hoogte. De baan maakt een hoek van 82,5 graden met het vlak van de evenaar en loopt dus nagenoeg over de polen.

Op 6 augustus om 07:28 uur werd een satelliet, onder de nietszeggende naam DSP-21, gelanceerd voor het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Voor de lancering werd een Titan-4B raket gebruikt, de krachtigste onbemande draagraket van de Verenigde Staten. Zeven uur na de lancering kwam de DSP-21 in een geosynchrone baan om de aarde. De satelliet is uitgerust met infrarode apparatuur om de warmte van een lancering van het aardoppervlak te detecteren, zodoende om vroeg vast te kunnen stellen of er sprake is van een vijandige aanval op Amerika. De DSP-21 is gebouwd door TRW en weegt 2300 kilogram.

Het zonnestelsel in

De Amerikaanse robotverkenner Galileo passeerde op 6 augustus de Jupitermaan Io. De dichtste nadering vond plaats om 04:59 uur op een hoogte van 200 kilometer boven Io. Zeven minuten eerder bereikte Galileo de dichtste afstand tot Jupiter (perijove) gedurende deze omloop, namelijk 350.000 kilometer. Hoewel de passage succesvol verlopen is, zijn er indicaties dat de camera van de Galileo op het moment van dichtste nadering tot Io niet gefunctioneerd heeft. Reeds vorig jaar waren er problemen met de camera en men vermoed dat deze veroorzaakt worden door de sterke stralingsvelden rondom Jupiter. Sinds Galileo in december 1995 in een baan rond de reuzenplaneet kwam, heeft het toestel al meer dan drie maal zoveel straling te verwerken gehad als waar oorspronkelijk mee rekening gehouden was door de bouwers.

De Amerikaanse sonde Genesis zal op 8 augustus om 16:13 uur gelanceerd worden. Genesis zal tweeënhalf jaar rond het Lagrange-1 punt, waar de zwaartekracht van de Zon en de Aarde even groot zijn, gaan cirkelen. Dat punt ligt op de lijn Aarde-Zon, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Op die positie zal Genesis drie collectoren ontplooien die deeltjes uit de zonnewind moeten opvangen. Wetenschappers hopen zo meer over de zonnewind, de opbouw van onze centrale ster en het ontstaan van het zonnestelsel te weten te komen. In september 2004 zal Genesis als eerste interplanetaire sonde naar de aarde terugkeren om de verzamelde zonnewinddeeltjes af te leveren.