Bericht uit de ruimte – Nummer 117

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van  alle lanceringen en belangrijke gebeurtenissen in de ruimtevaart en sterrenkunde. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).

ISS en Endeavour STS-118
Op 15 augustus stond de derde ruimtewandeling op het programma gedurende het bezoek van de shuttle Endeavour aan het ruimtestation ISS. Shuttle-astronauten Mastracchio en Anderson begonnen aan hun ruimtewandeling vanuit de Quest luchtsluis met als hoofddoel antennes te verplaatsen van het P6-segment naar het P1-segment. Ongeveer vier uur na het begin van de ruimtewandeling ontdekte Mastracchio dat de buitenlaag van zijn handschoen beschadigd was, en was men genoodzaakt het uitstapje vroegtijdig te beëindigen.
Doordat de orkaan Dean mogelijk over het vluchtleidingscentrum in Houston zou passeren, besloot NASA om de shuttlevlucht in te korten. De vierde ruimtewandeling op 18 augustus werd wel uitgevoerd maar duurde minder lang dan oorspronkelijk gepland. Gedurende de vijf uur durende wandeling installeerden Williams en Anderson klemmen op het S1-segment, waar vanaf STS-123 de inspectiestang OBSS van de shuttle een permanente plaats op het station zal krijgen. De OBSS wordt vanaf 2005 tijdens elke vlucht meegenomen om het hitteschild van het shuttle te inspecteren. Als tijdens vlucht STS-124 het Japanse laboratorium Kibo wordt gelanceerd is er echter geen ruimte voor de OBSS in het vrachtruim van de shuttle, en wordt na de koppeling de OBSS gebruikt die tijdens STS-123 op het station is achtergelaten. Williams en Anderson rondden hun ruimtewandeling af door twee materiaalexperimenten mee terug naar binnen te nemen. Diezelfde avond werden de luiken tussen de shuttle en het ISS gesloten, en de volgende ochtend vond de ontkoppeling plaats.
Op 21 augustus landde de shuttle veilig op het Kennedy Space Center in Florida. Na de landing bleek dat de beschadiging in het hitteschild geen noemenswaardige schade of problemen had veroorzaakt tijdens de terugkeer. Momenteel worden wijzigingen doorgevoerd aan de externe tank die eind oktober voor de lancering van Discovery voor missie STS-120 zal worden gebruikt, om ijsvorming met een soortgelijke resulterende schade als aan Endeavour te voorkomen.

Bemanning ISS verplaatst koppelpoort
Met de aankomst van de grote koppelmodule Harmony in oktober in het vooruitzicht, heeft de bemanning op 30 augustus de koppelpoort PMA-3 van de bakboordszijde naar de nadir-zijde van de Unity module verplaatst. Harmony zal namelijk tijdelijk aan de bakboordszijde van Unity gekoppeld worden. De verplaatsing van PMA-3 werd uitgevoerd door de robotarm Canadarm2 van het station en duurde 54 minuten.

Russische spionagesatelliet keert terug naar de aarde
De capsule van de op 7 juni gelanceerde Kosmos-2427 is op 22 augustus geland op aarde. De capsule heeft fotografische opnames aan boord.

Marsrovers rijden weer
De stofstormen die al gedurende een zestal weken de activiteiten van de Marsrovertjes Spirit en Opportunity verhinderden, zijn in intensiteit afgenomen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen meer energie genereren. Op 21 augustus reed Opportunity 13 meter in de richting van de rand van de Victoria krater. Twee dagen later reed Spirit een halve meter achteruit om een rots beter te kunnen bestuderen.

Recente lanceringen
Hieronder een overzicht van alle lanceringen die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.

 • 14 augustus 2007 | 23:44 uur • Draagraket: Ariane-5ECA • Lanceerplaats: Kourou, Frans-Guyana
  • Spaceway-3 • Massa: 6075 kg • Volgnr.: 2007-036A
   Amerikaanse commerciële geostationaire communicatiesatelliet.
  • BSAT-3A • Massa: 1967 kg • Volgnr.: 2007-036B
   Japanse commerciële geostationaire communicatiesatelliet.