Bericht uit de ruimte – Nummer 79

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

International Space Station en Discovery STS-114
Het International Space Station wordt sinds 17 april bewoond door de Expeditie-11, bestaande uit de Rus Sergey Krikalyov en de Amerikaan John Phillips. Het ruimteschip Soyuz TMA-6 is aan de Zarya module gekoppeld en de Progress M-53 aan de achterste koppelpoort van de Zvezda woonmodule. De space shuttle Discovery is aan de voorzijde van het Destiny laboratorium gekoppeld.

Op 29 juli werd de logistieke module MPLM Raffaello met behulp van de robotarm van het ISS uit het vrachtruim van de Discovery gehaald. Vervolgens werd de MPLM aan de Unity module gekoppeld, waarna de ruimtevaarders konden beginnen met het uitladen van de meegebrachte voorraden.

Astronauten Stephen Robinson en de Japanner Soichi Noguchi hebben op 30 juli, 1 en 3 augustus een drietal ruimtewandelingen uitgevoerd. Alle uitstapjes werden gemaakt vanuit de luchtsluis van de Discovery. Tijdens de eerste ruimtewandeling demonsteerde het tweetal reparatietechnieken om beschadigingen aan de hittewerende tegeltjes van de shuttle te repareren. Ook werd de regelelektronica van gyroscoop #2 van het ISS vervangen, en enkele experimenten opgehaald die aan de buitenzijde van het station bevestigd waren. De gyroscopen worden gebruikt voor de standregeling van het station.
De defecte gyroscoop #1 werd tijdens de tweede ruimtewandeling op 1 augustus met succes vervangen door een nieuw exemplaar, dat in het vrachtruim van de shuttle was aangevoerd. Gyroscoop #1 was sinds juni 2002 buiten bedrijf nadat een lager het begeven had. Nadat vluchtleiders de nieuwe gyroscoop hadden opgestart, beschikte het ISS weer over vier werkende gyroscopen.
Tijdens de derde ruimtewandeling op 3 augustus werd het ESP-2 platform voor gereedschappen met succes op de Unity module geïnstalleerd. Vervolgens werd Robinson, die zich aan het uiteinde van de robotarm bevond, in een zodanige positie gemanoeuvreerd dat hij een tweetal lokaties aan de onderzijde van de Discovery kon bereiken. Met succes kon hij twee zogenaamde ‘gap fillers’ verwijderen, die normaal tussen de tegels van het hitteschild gelijmd worden, maar in dit geval tijdens de lancering waren losgetrild en naar buiten staken. Hierdoor zou tijdens de terugkeer de luchtstroom langs het hitteschild dusdanig verstoort kunnen raken, dat net achter de uitstekende ‘gap filler’ een extreem hete plek zou kunnen ontstaan.

De vlucht van de Discovery is met een dag verlengd, zodat de ruimtevaarders meer tijd hebben hun collega’s aan boord van het ISS te helpen met diverse taken, zeker nu het ernaar uitziet dat er voorlopig geen shuttles naar het station zullen vliegen. Een eventuele vierde ruimtewandeling om een loszittende thermische deken te repareren wordt onnodig geacht. De landing van de Discovery op het Kennedy Space Center is gepland voor 8 augustus om 08:46 uur (10:46 uur Midden-Europese Zomertijd).

Het zonnestelsel in

Messenger
De Amerikaanse sonde Messenger, op weg naar de planeet Mercurius, heeft op 2 augustus de aarde gepasseerd. De kortste nadering vond plaats om 19:13 uur op 2347 kilometer boven Centraal Azië.

Recente lanceringen

  • 2005 Augustus 2 • 07:30 UT • Lanceerplaats: Jiuquan • Draagraket: CZ-2C
    • FSW-21Massa: 3000? kg • Volgnr.: 2005-027A
      Chinese satelliet welke waarschijnlijk geborgen kan worden. Mogelijke missie is militair, aardobservatie of micro-zwaartekrachtsonderzoek.