Bericht uit de ruimte – Nummer 68

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt gemiddeld elke drie weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salizhan Sharipov, die samen de Expeditie-10 bemanning vormen, verblijven sinds 16 oktober 2004 aan boord van het ruimtestation ISS. Het ruimteschip Soyuz TMA-5 is aan de Zarya module gekoppeld en de Progress M-51 zit vast aan de achterzijde van de Zvezda module.
Op 26 januari maakten Chiao en Sharipov hun eerste ruimtewandeling tijdens deze vlucht. Het 5 uur en 28 minuten durende uitstapje begon om 07:43 uur vanuit de Russische luchtsluis Pirs. Tijdens de ruimtewandeling werd een werkplatform aan de buitenzijde van de Zvezda module gemonteerd. Ook installeerden ze een Duits robotica-experiment en een Japans experiment ten behoeve van materiaalonderzoek. Ook werd het exterieur van de Zvezda module geïnspecteerd. Eind maart staat de tweede en laatste ruimtewandeling gepland voor Expeditie-10.

Op 27 januari was het 38 jaar geleden dat drie Amerikaanse astronauten om het leven kwamen bij de brand in de Apollo-1 tijdens een test op het lanceerplatform. Een dag later was het 19 jaar geleden dat de space shuttle Challenger explodeerde kort na de lancering. Hierbij kwamen alle zeven astronauten om. Op 1 februari zal het twee jaar zijn dat de shuttle Columbia tijdens de terugkeer naar aarde verongelukte.

Het zonnestelsel in

De Europese sonde SMART-1, sinds 15 november in een wijde baan om de maan, is nu bijna in haar definitieve omloopbaan aangekomen. De sonde is inmiddels begonnen met het in kaart brengen van het maanoppervlak. SMART-1 bevindt zich momenteel in een baan tussen 1014 en 5204 km. De inclinatie ten opzichte van de maanequator is 87,9 graden.

Op 25 januari was het precies een jaar geleden dat het Amerikaanse Marswagentje Opportunity op de rode planeet landde. De rover werkt nog steeds naar behoren, ondanks het feit dat deze maar voor een levensduur van 90 dagen is ontworpen.

Recente lanceringen

 • 2005 Jan 20 • 03:00 UT • Lanceerplaats: Plesetsk • Draagraket: Cosmos-3M
  • Kosmos-2414Massa: 820 kg • Volgnr.: 2005-002A
   Russische militaire satelliet, waarschijnlijk ten behoeve van navigatiedoeleinden. De kunstmaan komt in een baan tussen 912 en 966 km, inclinatie 82,9 graden.
  • Tatiana • Massa: 30 kg • Volgnr.: 2005-002C
   Door Russische studenten gebouwde satelliet ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Staatsuniversiteit van Moskou. Aan boord van de satelliet zijn enkele communicatie-experimenten. De satelliet komt in dezelfde baan als de Kosmos-2414.