Bericht uit de ruimte – Nummer 27

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van het actuele ruimtevaartnieuws, en verschijnt ongeveer om de twee weken. De in de nieuwsbrief genoemde tijden zijn gegeven in GMT (Greenwich Mean Time).

Mensen in de ruimte

Het ISS wordt momenteel bewoond door de zesde expeditie bestaande uit de Amerikanen Ken Bowersox (commandant) en Don Pettit (wetenschapsofficier) en de Rus Nikolai Budarin (boordwerktuigkundige).
Op 15 januari maakten Bowersox en Pettit een ruimtewandeling vanuit de Quest luchtsluis. De twee ruimtewandelaars ontplooiden een van de drie radiatoren op het P1-Truss en monteerden een gereedschapshouder op een van de CETA-wagentjes. Deze ruimtewandeling duurde bijna zeven uur.

Op 16 januari werd de shuttle Columbia vanaf het Kennedy Space Center in Florida gelanceerd voor missie STS-107. Aan boord waren zeven ruimtevaarders: Rick Husband (commandant), Willie McCool (piloot), Dave Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark, Mike Anderson en de Israëliër Ilan Ramon. Doel van de vlucht was een 16-daagse onderzoeksmissie. Dit was de eerste shuttlevlucht die weer geheel in het teken van wetenschap stond sinds STS-95 in oktober/november 1998. In het vrachtruim van de Columbia bevond zich de Spacehab Research Double Module, waarin het merendeel van de experimenten worden uitgevoerd. Kort nadat de shuttle in haar bijna cirkelvormige baan op 270 kilometer hoogte was gekomen (hoek met de evenaar bedroeg 39 graden) begonnen de astronauten met het activeren van de verschillende experimenten. Over het algemeen verloopt de vlucht van de Columbia zonder grote problemen. Wel faalde een deel van het koelsysteem in Spacehab, maar hierdoor werden geen experimenten nadelig beïnvloed. De landing is gepland voor zaterdag 1 februari om 14:15 uur GMT en zal plaatsvinden op de verharde baan van het Kennedy Space Center.

Kunstmanen en satellieten

Op 25 januari werd de wetenschappelijke satelliet SORCE door een Pegasus-XL raket gelanceerd. De Pegasus raket werd vanonder de vleugel van een L-1011 vliegtuig voor de kust van Florida afgeworpen, en begon vervolgens aan zijn klim naar de ruimte. SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment) is gebouwd door Orbital voor NASA, en heeft een vijftal experimenten aan boord, alle bedoeld om de van de zon afkomstige straling te meten (van extreem ultraviolet tot in het infrarode deel van het spectrum).

Een kunstmaan voor het GPS-navigatie netwerk werd op 29 januari door een Delta-2 raket in de ruimte gebracht. De Navstar GPS 2R-8 zal uiteindelijk in een cirkelvormige baan op 17.000 kilometer boven de aarde komen. De kunstmaan is gebouwd door Lockheed Martin en zal de tien jaar oude navigatiesatelliet GPS 2A-18 gaan vervangen. Ook werd door dezelfde Delta-2 raket een klein microsatellietje in de ruimte gebracht. De XXS-10 zal zich zestien uur na de lancering losmaken van de tweede trap en deze inspecteren. De Amerikaanse defensie hoopt in de toekomst regelmatig van deze miniatuursatellietjes gebruik te kunnen maken.

Recente lanceringen

Datum Tijd Satelliet Draagraket Lanceerplaats Opmerkingen IntNat. Nr.
6 Jan 14:19 Coriolis Titan-2 Vandenberg Militair 2003-001A
13 Jan 00:45 IceSat
ChipSat
Delta-2 Vandenberg Aardobservatie
Astronomie
2003-002A
2003-002B
16 Jan 15:39 Columbia STS-107
Spacehab-RDM
Shuttle KSC Bemand 2003-003A
25 Jan 20:13 SORCE Pegasus- XL Cape Canaveral Wetenschap 2003-004A
29 Jan 18:06 Navstar GPS 2R-8
XXS-10
Delta-2 Cape Canaveral Navigatie
Technologie
2003-005A
2003-005B