In maart 2021 werd in het sterrenbeeld Cassiopeia, nabij de bekende Bubblenevel NGC 7635, een nova ontdekt. De nova werd in mei zelfs even helder genoeg zodat deze op een donkere locatie nog net met een blote oog kon worden waargenomen.
Toevalligerwijs stond deze nova in een gebied dat ik in augustus 2016 al eens gefotografeerd had. Ondanks de korte en ‘grijze’ nachten in juni, waarin het nooit echt helemaal donker wordt, toch de moeite genomen om dit gebied nog eens vast te leggen, nu met een nova!
…en hieronder de oude foto uit 2016. Zoek de verschillen!
Om het verschil goed te kunnen zien, heb ik een geanimeerde GIF van de twee foto’s gemaakt. De nova is zichtbaar halverwege het midden en de hoek linksonder:
Een nova is een ster die plotseling veel helderder wordt en daarna geleidelijk, over een periode van maanden tot vele jaren, tot haar vroegere helderheid terugkeert. Deze nova is van het zogenaamde klassieke type, waar in een dubbelstersysteem, massa van de ene ster (in dit geval ongeveer ter grootte van onze Zon) op het oppervlak van de tweede ster (een witte dwerg) valt en daar een nucleaire explosie veroorzaakt. Hierdoor wordt de ster gedurende enkele maanden 10.000 tot 100.000 lichtkrachtiger. De dubbelster waar deze nova zich afspeelt staat op een afstand van 5500 lichtjaar, en had voor de explosie een magnitude van +15,6. Later bereikte de nova een maximale magnitude van +5,2 (net zichtbaar met het blote oog), en midden juni was de magnitude afgezwakt naar +7,5.
Voor meer informatie zie: Nova Cassiopeia 2021 suddenly brightens into naked-eye visibility – Astronomy Now