Bericht uit de ruimte – Nummer 95

Bericht uit de ruimte is een periodieke nieuwsbrief met een overzicht van actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart. De genoemde tijden zijn in UT (Universal Time).

Mensen in de ruimte

International Space Station
Het International Space Station wordt momenteel bewoond door de Expeditie-13 bemanning, bestaande uit de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeff Williams. Het ruimteschip Soyuz TMA-8 is aan de Zarya module gekoppeld, de Progress M-55 aan de Pirs module en de Progress M-56 aan de achterzijde van de Zvezda module.
Op 1 juni maakten Vinogradov en Williams de eerste van de twee geplande ruimtewandelingen gedurende deze expeditie. Het uitstapje vond plaats vanuit de Russische luchtsluis Pirs. Ze installeerden een loosventiel ten behoeve van de Elektron zuurstofgenerator, en haalden twee experimenten die aan de buitenzijde van het station gemonteerd waren naar binnen zodat ze bestudeerd konden worden. Tevens vervingen ze een camera op het Amerikaanse railskarretje waarmee de robotarm over de balk met zonnepanelen verplaatst kan worden.

Op 30 mei arriveerde de Europese laboratoriummodule Columbus op het Kennedy Space Center in Florida. Voor het transport vanuit Bremen was gebruik gemaakt van een Beluga “Superguppy” Airbus, welke op de baan bedoeld voor shuttlelandingen landde. Columbus zal nu in gereedheid worden gebracht voor haar vlucht naar het ISS met de zevende shuttlemissie van de 17 die nu nog op de planning staan. Deze vlucht zou op zijn vroegst eind 2007 kunnen plaatsvinden. Columbus zal dan aan het tevens nog te lanceren Node-2 koppelstuk van het ISS worden vastgemaakt.

Het zonnestelsel in

Opportunity
De Opportunity rover heeft zich op 28 mei voor de tweede maal bijna vastgereden in een zandduin. Omdat er sinds het eerste voorval in 2005, speciale software gebruikt wordt om het rijden te onderbreken als de wielen dreigen te gaan slippen, heeft de rover ditmaal niet dieper in het duin gereden. Op 5 juni had de vluchtleiding de rover weer uit het zandduin weten te manoeuvreren, en wat meer stevigere bodem bereikt. Helaas is lijkt de bodem tussen de huidige positie van Opportunity en de Victoria krater, nog 1000 meter verwijderd, steeds zanderig te worden wat de navigatie bemoeilijkt.

New Horizons
De sonde New Horizons is inmiddels aan haar passage door de planetoïdengordel begonnen. Omdat men alle manoeuvreerstuwstof wil bewaren voor de vlucht langs Pluto en mogelijke objecten in de Kuipergordel, waren er geen passages langs planetoïden in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter voorzien. Na de lancering bleek dat het uiteindelijke traject op 13 juni langs de planetoïde 2002 JF56 zou voeren. Hoewel de kleinste afstand 104.000 km bleef, is de passage wel gebruikt om de optische navigatiesystemen en het volgen van het relatief snel bewegende en kleine hemellichaam met de instrumenten te testen. Op 14 juni bevond New Horizons zich op 2,48 Astronomische Eenheden (AE) van de zon, 1,87 AE van de aarde, 2,97 AE van Jupiter en maar liefst nog 29,43 AE van het uiteindelijke reisdoel Pluto.

Recente lanceringen

  • 27 mei 2006 • 21:09 UT • Draagraket: Ariane-5 ECA • Lanceerplaats: Kourou
    • SATMEX-6 • Massa: 5456 kg • Volgnr.: 2006-020A
      Mexicaanse commerciële communicatiesatelliet. De kunstmaan komt uiteindelijk in een geostationaire positie op 113 graden westerlengte.
    • Thaicom-5 • Massa: 2766 kg • Volgnr.: 2006-020B
      Thaise commerciële communicatiesatelliet. De kunstmaan komt uiteindelijk in een geostationaire positie op 78,5 graden oosterlengte.